Isceliteljske tehnike, koje su opisane na ovoj strani, nisu naučno dokazane i zvanična stomatologija ih ne svrstava u metode lečenja.Međutim, njihovo manje ili više uspešno hiljadugodišnje delovanje nas na neki način obavezuje da ih pomenemo.Metode koje će biti opisane, se primenjuju i kao zvanične tehnike lečenja u mnogim zemljama sveta (Rusija, Kina, Indija, Japan itd.).Jedan od razloga zbog čega ćemo se baviti alternativnim postupcima u stomatologiji je i taj što ih veoma uspešno dr Dejan Glendža primenjuje u svakodnevnoj praksi već dugi niz godina.Važno je napomenuti da ove tehnike treba koristiti uz nadzor stručnog lica i to samo kao dopunu stomatološke terapije, a nikako samostalno.

Povezanost ishrane i promena na zubima i jeziku
Povezanost zuba sa udaljenim organima
Recepti narodne medicine za zdrave zube
Masaža prsta pomaže kod zubobolje
Masaža zuba i usta


Povezanost ishrane i promena na zubima i jeziku

1.Prednji zubi nagnuti prema napred pokazuju da je osoba, u periodu kada su joj rasli zubi uzimala u ishrani više povrća, voća, sokova itd.Nasuprot tome, zubi nagnuti prema nazad ukazuju na to da se osoba hranila više hranom životinjskog porekla, proizvodima od brašna, slanijom i duže kuvanom hranom.Pravilno izrasli zubi pokazuju uravnoteženu ishranu.

2. Zubi koji su veći od uobičajenih ukazuju na ishranu bogatu belančevinama i mastima, dok manji zubi ukazuju na ishranu koja se zasniva na obilju ugljenih hidrata (šećera) i minerala

3.Vertikalne brazde na zubima su uzrok prekomernog uzimanja soli i šećera, a nedostatka belančevina i masti.Rupice i tačkice po zubima su posledica nedostatka kvalitetnih belančevina, masti i svežeg povrća, a viška soli i minerala u ishrani.

4.Širok jezik zaobljenog vrha je posledica konzumiranja hrane biljnog porekla od strane majke za vreme trudnoće.Uzan jezik šiljatog vrha znak je da je majka u trudnoći previše jela hranu životinjskog porekla.Tanak jezik je rezultat konzumiranja žitarica i povrća u embrionalnom razdoblju i ranom detinjstvu a debeo jezik je rezultat konzumiranja hrane životinjskog porekla, belančevina i masti u embrionalnom periodu i detinjstvu.

5.Jezik prdstavlja ceo digestivni trakt, svaki njegov deo je povezan sa određenim delovima organa za varenje.Vrh jezika je u vezi sa završnim delom debelog creva; srednji deo je u vezi sa tankim crevom; zadnji srednji deo je u vezi sa želudcem; koren jezika je povezan sa jednjakom; zadnji ivični deo u vezi je sa dvanaesto palačnim crevom, jetrom žučnom kesom i pankreasom ; donja strana jezika upućuje na stanje krvi i limfe u odgovarajućim delovima.Ovo znači da promene na odgovarajućim delovima jezika govore o promenama na digestivnim organima.Isto tako i tretiranje određenih površina jezika (npr.masaža četkom za jezik) može pomoći kod obolenja pojedinih delova organa za varenje.

 

Povezanost zuba sa udaljenim organima

Još od davnih vremena je bila poznata veza zuba sa drugim organima.Ona se ogleda u činjenici da oštećenje , nedostatak zuba ili neka druga patologija imaju uticaj na organ sa kojim je taj zub povezan.Ako hronično osećate neke nelagodnosti ili bolne manifestacije, a nikakvi lekovi i terapije vam nisu pomogli, pomislite na zube.

Gornja vilica - desna strana

Sekutići - epifiza, desna strana bešike, desni bubreg, desno stopalo, krsta, koleno i zadnja strana lobanje
Očnjak - hipofiza, žuč, jetra, leđa, kuk i oko
Prvi i drugi predkutnjak - grudna žlezda, debelo crevo, desno plućno krilo, vrat, palac na stopalu, ruka, rame i čeoni sinusi.
Prvi i drugi kutnjak - dojka, tiroidna žlezda, želudac, gušterača, prednji deo kolena, vilični sinusi
Treći kutnjak (umnjak) - centralni nervni sistem, hipofiza, srce, šaka, rame i unutrašnje uho

Gornja vilica - leva strana

Sekutići, očnjak i predkutnjaci - isto, samo lokalizovano na levoj strani
Kutnjaci - slezina

Donja vilica - desna strana

Sekutići - nadbubrežna žlezda, mokraćna bešika, desni bubreg, krsta, zadnji deo kolena, stopalo i čeoni sinusi
Očnjak - žuč, jetra, kuk i oko
Prvi i drugi predkutnjak - dojka, limfni sudovi, želudac, koleno i sinusi
Prvi kutnjak - arterije, vene, debelo crevo, desno plućno krilo, lakat, šaka, stopalo i palac.
Drugi i treći kutnjak - periferni nervi, srce, rame i uho

Donja vilica - leva strana

Sekutići i očnjak - isto, samo na levoj strani
Prvi i drugi predkutnjak - slezina
Kutnjaci - isto kao desna strana

Vrh strane

Recepti narodne medicine za zdrave zube

Pre nego pređemo na upotrebu recepata za zdravlje, valja napomenuti štetne namirnice i prerađevine koje deluju izrazito destruktivno kako na zube, tako i na ceo organizam.Dakle, iz ishrane treba potpuno eliminisati sledeće : kafa, duvan, beli šećer, svi proizvodi od belog brašna, suhomesnati proizvodi, konzervirana hrana i kravlje mleko.To je najvažniji recept kojeg se treba pridržavati.

Parodontopatija

1.Jesti čvrstu hranu, dobro žvakati svaki zalogaj i dobro ga natopiti pljuvačkom
2.Često se izlagati suncu
3.Masirati desni tako što gornje desni masirate prema dole (navlačite ih na zube), a donje desni masirate prema gore.Za masažu možete koristiti sledeća sredstva :
- ulje od kantariona
- propolis kapi
- pomešati med i so (na 20g meda uzeti 10 grama soli i mešati dok se ne rastopi)
4.Oprati ljusku od jajeta (uklonite opnu), osušiti u rerni a zatim usitniti da se dobije prah.Uzimati pola do jedne kafene kašike dnevno (može sa vodom ili čajem).
5.Uzeti 100g korena srčenjaka, 50g žalfije, 50g listova oraha, 20g kantariona.Dve supene kašike ove mešavine preliti čašom mlake vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 1h.Zatim na slaboj vatri dovesti do ključanja (ne kuvati), skinuti sa vatre i ostaviti da odstoji deset minuta.Procediti i koristiti za ispiranje dva puta na dan, posle jela,Ispiranje vršiti tako da svaki gutljaj ostane u ustima oko pola minuta.Nakon toga ispljunuti.

Upala desni

Dva puta na dan ispirati usta čajem od žalfije koji se priprema na sledeći način : jednu supenu kašiku žalfije preliti proključalom vodom, ostaviti deset minuta pokriveno a zatim procediti.Kada se čaj ohladi do sobne temperature, ispirati usta tako što se svaki gutljaj zadrži u ustima pola minuta a zatim se ispljune.

Loš zadah iz usta

1.Tri supene kašike karanfilića uveče staviti u termos i preliti sa tri čaše vrele vode.Ujutru procediti i piti jedan sat pre jela, tri puta na dan.
2.Supenu kašiku pelena preliti jednom čašom hladne vode.Kuvati poklopljeno na tihoj vatri pet minuta.Ispirati usta dva puta na dan.

Zubni kamenac

1.Skuvati čaj od lipe tako što u pola litre vode dodate dve supene kašike lipe i mrvicu kalijum permanganata.Kuvate pet minuta.Ispirajte usta dva puta na dan.
2.Uzeti 30g kore mladih grana oraha i kuvati u čašu vode 15 minuta.Kada se ohladi umočiti četkicu za zube u ovaj odvar i njime prati zube.Naravno, predhodno zube oprati pastom.

Čišćenje (detoksikacija) usne duplje (celog organizma)

1.Uzeti supenu kašiku biljnog ulja (najbolje je ulje od suncokreta), staviti u usta i lagano sisati ("muljati" kroz usta), ne treba mućkati.Sisanje treba provoditi bez napora, u trajanju od 20 minuta.Nakon toga, ulje treba ispljunuti (nikako ne gutati ),i ako ste dobro radili, tečnost će biti bela, nalik mleku.Ako niste, imaće žutu boju.Na kraju zube operite zubnom pastom.Ovo treba raditi jednom dnevno u trajanju od mesec dana.Na ovaj način se organizam oslobađa otrova, ne samo usta, već ceo organizam.
Treba napomenuti da može doći do pogoršanja bolesti (ukoliko od nečeg bolujete), to pogoršanje je kratkotrajno i znak je da bolest slabi.
2.Tvrdu,bajatu, koru hleba natrljati lukom češnjakom i švakati dok se ona ne pretvori u tečnost koju treba ispljunuti (ne gutati).Nakon toga oprati zube zubnom pastom

 

Masaža prsta

Svaki deo ljudskog tela je povezan sa svim ostalim njegovim delovima.Od pradavnih vremena čovečanstvo je znalo da pojedini delovi našeg tela uzajamno deluju ne samo sa drugim delovima tela već i sa čitavim organizmom.U ljudskom telu postoji veći broj korespodentnih sistema koji reprezentuju čitav organizam ili neke njegove delove.Ranije smo pomenuli kako se na jeziku reprezentuje čitav digestivni trakt.Isto tako na ušnoj školjci se reprezentuje čitav organizam, na dlanovima takođe, na stopalima itd.
Mi ćemo se ovde posebno osvrnuti na šake (pogledaj sliku).Kada oboli neki deo tela, npr.zub, on šalje električne impulse u šaku, i na onom mestu na šaci na kojem se reprezentuje zub, javiće se bol na pritisak.Na čaci se reprezentuje čitav organizam pa i zubi.Zubi se odslikavaju u predelu oko noktiju svakog prsta.U tom predelu treba pronaći bolne tačke.Ako vas boli zub u donjoj vilici, bolnu tačku treba tražiti u predelu slobodne ivice nokta.Ako vas boli zub iz gornje vilice, bolnu tačku treba tražiti u predelu iznad korena nokta.Postupak tretiranja bolne tačke je sledeći (pogledaj sliku):
- uzmite olovku ili neki metalni predemet i tražite pritiskom najbolniju tačku oko nokta
- tu tačku masirajte 10 minuta
- nakon toga zagrevajte pomenutu tačku.U tu svrhu možete upotrebiti i mirišljavi štapić
- uzmite parče flastera, zalepite na njega zrno (heljde ili bibera ili pirinča ...) i zatim zrno zajedno sa flasterom zalepite na bolnu tačku.
- povremeno pritiskajte zrno preko flastera.
Ova metoda može da pomogne kako kod zubobolje tako i kod drugih problema na zubima.Ona je samo prva pomoić a nikako sredstvo trajnog izlečenja, zato čim se steknu uslovi, posetite svog stomatologa.

 

Masaža zuba i usta

Vrh strane

 
 
 
 

" Sve je Božansko i sve ljudsko.Sve je jedno i jedno je sve.Sve je slično i sve različito.Načela koja upravljaju organizmom istovetna su onima koja upravljaju Kosmosom.Život je i ovde i onde, i ako ima života, smrt je nemoguća, osim ako to ne protivureči celini stvari "

HIPOKRAT oko 400g.p.n.e.

Ništa čoveka ne može toliko da frustrira koliko činjenica da je najzad pronašao pravi lek za koji nema odgovarajuće bolesti

Nepoznati autor, Grčka 300 god p.n.e

 

Razlika između savremene medicine i alternativne medicine je u tome što savremena medicina svoju pažnju posvećuje bolestima, a alternativna medcicina istražuje zdravlje
 

Ne možemo lečiti oko bez glave, glavu bez tela,a telo bez duše

SOKRAT

 
Doći će vreme u kome će se bolest smatrati sramotom, jer će čovek shvatiti da ona nastaje dejstvom pogrešnih misli
 
Zdravlje je sloboda od bola i nelagodnosti u fizičkom telu uz stanje potpune funkcionalnosti; sloboda od strasti i drugih poremećaja na emocionalnom nivou što ima za rezultat stanje spokojstva
 
Medicina ne može spasiti od smrti, ona je u stanju samo da produži život, da učvrsti moral, pojačavajući vrlinu i iskorenjujući porok kao smrtnog neprijatelja zdravlja.
 

Veliki broj ljudi nije svestan šta se događa oko njih i u njima i milioni postaju žrtve bolesti i umiru pre vremena upravo zbog toga...Nepotpuno zapažanje je samo oblik neznanja i odgovorno je za mnoga bolesna shvatanja i pobede ludih ideja

Nikola Tesla

 
 
 
Projekcija celog tela na šaci
 
Masaža prsta
 
 

Izlečiti ponekad, olakšati često, utešiti uvek, to je naš posao

HIPOKRAT

 
 
 
 
 
Sedni i suoči se sa tom činjenicom isto onako kako to čini malo dete.Budi spreman da se odrekneš svih pojmova koje si predhodno naučio.Sa skromnošću sledi beskonačnu i neiscrpnu Prirodu, gde god i čemu god te ona vodi, inače nećeš naučiti ništa.
 
Ne postoje dve istovetne osobe na svetu, ne postoje dve osobe sa istim otiscima prstiju, linijama usana ili istim glasovima.Ne postoje dve iste vlati trave ili iste pahuljice.S obzirom da osećam da se ljudi razlikuju, ne smatram logičnim da oni treba da jedu istu hranu.Postalo mi je jasno da jedini pravi način da se održi zdravlje ili izleči bolest prilagođavanje pojedinačnim zahtevima bolesnika, jer svaku osobu karakteriše jedinstveno telo sa različitim snagama, slabostima i zahtevima u ishrani.
Džejms D'Adamo
 
Najviša medicina je vaspitna, biološka i fiziološka tehnika čiji je cilj da sam bolesnik dođe do razumevanja poretka u životu i svetu.
Ona zauvek leči ne samo sve nesreće i sve trenutno poznate bolesti, već i bolesti koje će se tek pojaviti
Ž.Osava

 

 
| o nama | usluge | edukacija | zanimljivosti |    
copyright© artmedical studio Glendza 2007 sva prava zadržana