Rasprava o amalgamskim plombama i o njihovoj eventualnoj štetnosti traje već decenijama.Ova debata je iznedrila dve grupe pristalica.Jedni smatraju da amalgamske plombe nisu štetne iako sadrže živu u sebi.Drugi smatraju da je živa u amalgamu gotovo kobna po zdravlje.Dakle, ono u čemu se svi slažu jeste prisustvo žive u tim plombama.Upravo na toj činjenici smo zasnovali naše viđenje.


Amalgamske plombe

Živa je izuzetno otrovna, otrovnija je na primer od olova,pa čak i od Arsena.Radnici koji rade sa živom nose zaštitne maske.U našoj zemlji zdrastvena inspekcija zahteva da se stare, izvađene plombe posebno skladište i odnose na detoksikaciju.Pored toga se zahteva da poštujete mere zaštite od štetnog dejstva žive.Živa je opasan metal i razne ekološke katastrofe su to dokazale.
Amalgamske plombe sadrže oko 50% žive.Po tvrdnjama zagovornika ovih plombi, ova živa je vezana u leguri i ne može se osloboditi.Međutim brojna istraživanja su pokazala da se veoma brzo nakon stavljanja ovih plombi, živa može dokazati u krvi.Pored toga, rekli smo da je procenat žive u plombi oko 50%.Ali, kada se ispituje procenat u starijim plombama, onda je on mnogo niži.Gde je "pobegla" živa iz plombe ?Više je nego očigledno da dolazi do oslobađanja žive iz plombe.

Štetni efekti amalgamskih plombi (Žive)

Štetno dejstvo žive pogađa gotovo čitav organizam : dolazi do poremećaja u radu srca, nastaju neurološki poremećaji (migrena, depresija, mišićni spazmi, nesanica), malokrvnost, povećan zamor, genetske bolesti - živa je otkrivena u krvnim zrncima deteta čija je majka imala u ustima amalgamske plombe.Živa dakle prolazi kroz placentu pa je dejstvo žive naročito opasno za trudnice.Zanimljivo je napomenuti da se Multipla skleroza pojavila u isto vreme kad i amalgamske plombe.Veoma često dolazi i do opadanja kose (Alopecia areata).Nakon odstranjivanja ovih plombi, kosa ponovo počinje da raste.Znaci trovanja počinju da se javljaju par godina nakon stavljanja plombi.Znaci i simptomi su dosta prikriveni, deluju podmuklo te je to jedan od razloga zašto se teže otkrivaju.
Pored pomenutih, ove plombe imaju i sledeća štetna dejstva :
- amalgamske plombe između ostalog sadrže i Srebro a ono štetno deluje na oči, bubrege i zglobove.
- amalgamska plomba je metal koji u kontaktu sa pljuvačkom stvara galvanske mikrostruje koje deluju štetno po organizam.
- amalgamskim plombama se ne mogu postići tzv.tačkasti kontakti u okluziji već površinski koji štetno deluju na zube i vilični zglob.
- amalgamske plombe su estetski potpuno inferiorne... itd.Ovo nije kraj spiska, ovo su samo najčešće i dokazane posledice.

Šta je alternativa ?

Prvo šta treba uraditi jeste bezuslovno odstranjivanje svih amalgamskih plombi iz usta.Nakon toga ih treba zameniti Kompozitnim (belim ) plombama.Kompozitne plombe najnovije generacije imaju istu ako ne i veću čvrstinu od amalgamskih plombi.Time je izbijen i poslednji adut zagovornika amalgama koji su do skora tvrdili da su amalgamske plombe čvršće.Štetnost kompozitnih plombi na bazi organskih smola gotovo i da ne postoji.Kompozitnim plombama se postižu dobri tačkasti kontakti što je važno za očuvanje okluzije i viličnog zgloba.Estetska superiornost kompozitnih plombi u odnosu na živine je očigledna.VAŽNA NAPOMENA : Sve što je rečeno za kompozitne plombe odnosi se samo na one najnovije generacije.Inače, starije generacije belih plombi ne zadovoljavaju pomenute kriterijume.


Dakle ne postoji niti jedan valjani razlog za uporebu amalgamskih plombi a deset dobrih razloga za upotrebu Kompozitnih (belih )plombi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
| o nama | usluge | edukacija | zanimljivosti |    
copyright© artmedical studio Glendza 2007 sva prava zadržana