Stomatologija je medicinska disciplina koja se bavi proučavanjem i lečenjem stomatognatog sistema (otuda naziv stomatolog).Njega čine : zubi, desni, sluzokoža usne duplje, vilični sinusi i vilični zglobovi.Mi ćemo se ovde posebno osvrnuti na građu zuba.

GRAĐA ZUBA

U anatomskom smislu zub je podeljen na krunicu, vrat i koren.
Koren- je deo zuba kojim je zub usađen u viličnu kost tj. u zubnu čašicu.Sastoji se iz dentina preko koga se nalazi cement.Na vrhu korena se nalazi otvor (apikalni otvor) kroz koji u zub ulaze živci i krvni sudovi.Broj korenova varira, kod sekutića, očnjaka i predkutnjaka je načešće jedan, a kod kutnjaka je prisutno dva do tri korena.Zub je pričvršćen za zubnu čašicu ligamentima koji se zovu periodontalna vlakna.Ta vlakna zajedno sa korenom i zubnom čašicom čine parodoncijum.

Vrat- je deo zuba koji spaja koren i krunicu.

Krunica- je spoljašnji, vidljivi deo zuba.Na njoj su prisutne kvržice, fisure i jamice koje potpomažu žvakanje hrane.Krunice prednjih zuba imaju oštre ivice i one služe za odsecanje hrane, dok krunice zadnjih zuba imaju veću griznu površinu koja je namenjena žvakanju hrane.Zubna krunica ima 5 površina : okluzalnu (griznu), vestibularnu (prema obrazu), lingvalnu (prema jeziku), mesialnu i distalnu (pomoću kojih ostvaruje kontakt sa susednim zubima).
Osnovnu strukturu zuba(u gradivnom smislu) čini dentin.Njega u predelu krunice pokriva gleđ, a u predelu korena ga pokriva cement.U unutrašnjosti zuba se nalazi zubna pulpa (u narodu poznata kao"živac").Nju sašinjavaju zubni živac, arterija, vena i nešto vezivnog tkiva.Njena uloga je da ishranjuje zub.

VRSTE DENTICIJA

Postoje dve vrste denticije: mlečna i stalna.
Mlečni zubi se razlikuju od stalnih : manji su od stalnih, više su zaobljeni sa manje oštrih ivica, a boja im je plavkasto siva.Hronologija nicanja mlečnih zuba je sledeća : najpre niču donji sekutići oko 6. meseca, zatim slede gornji sekutići i dete bi trebalo sa 12 meseci da ima svih 8 sekutića.Zatim niču prvi kutnjaci oko 13 do 16 meseca, nakon njih niču očnjaci i na kraju drugi kutnjaci.Sa oko dve ipo godine dete bi trebalo da ima sve mlečne zube u ustima.Mlečnih zuba ima 20(8 sekutića, 4 očnjaka, 8 kutnjaka).Dakle kod mlečnih zuba ne postoje predkutnjaci, a kutnjaka ima samo 8.
Stalni zubi su veći od mlečnih a boja im je više žućkasta.Stalnih zuba ima 32(8 sekutića, 4 očnjaka, 8 predkutnjaka i 12 kutnjaka).Prvi stalni zub niče oko šeste godine i to prvi donji kutnjak, zatim niču sekutići, pa očnjaci(oko 12 godine), zatim predkutnjaci(oko 12, 13 god)i na kraju drugi i treći kutnjaci.Uvek niče prvo zub u donjoj vilici pa tek onda u gornjoj.

OBELEŽAVANJE ZUBA

Zubi se obeležavaju sistemom dvocifrenih brojeva u koordinatnom sistemu.Zubi su podeljeni u 4 kvadranta i to gornji desni (obeležavamo ga brojem 1), gornji levi (obeležavamo ga brojem 2), donji levi (obeležavamo ga brojem 3) i donji desni (obeležavamo ga brojem 4).Sami zubi se označavaju brojevima od 1 do 8 počevši od sekutića.Tako je centralni sekutić broj 1, drugi sekutić je broj 2, očnjak je broj 3 itd.
Zube obeležavamo tako što spojimo broj kvadranta sa brojem zuba.Npr 13 (gornji desni očnjak), 26 (gornji levi prvi kutnjak), 45 (donji desni drugi predkutnjak itd.

 

 

 
 

 
 

 
 
 
| o nama | usluge | edukacija | zanimljivosti |    
copyright© artmedical studio Glendza 2007 sva prava zadržana