Ukoliko i vi imate neko pitanje možete ga poslati na E-mail
drdejanglendza@gmail.com
Najzanimljivija pitanja i odgovore ćemo objaviti na ovoj stranici

PITANJE: Koliko često i koliko dugo treba prati zube ?

DR GLENDŽA: Idealno bi bilo oprati zube posle svakog jela.Ali, ako to niste u mogućnosti, onda obavezno operite zube uveče pred spavanje i barem još jedanput u toku dana.Trajanje jednog pranja bi trebalo da bude oko 3-4 min.

PITANJE: Na koji način se zubi najbolje peru?

DR GLENDŽA: Detaljna uputstva o tome ćete naći na stranici o edukaciji u odeljku o oralnoj higijeni.

PITANJE:Toliko mi se često kvare zubi i imam problema sa njima da bih najradije povadila preostale zube i uradila proteze ?

DR GLENDŽA : To nikako ne preporučujem.Bez obzira što ste imali problema apelujem da uložite dodatni napor i sačuvate preostale zube.Veštački zubi su samo nužna zamena za prirodne zube i koliko god se dobro naprave nikada neće moći u potpunosti zameniti vaše prirodne.Izrada veštačkih zuba je neophodna i obavezna ako hvali makar i jedan prirodni zub, ali vaditi svoje zdrave zube da bi se uradili veštački je nonsens.

PITANJE : U firmi imamo stomatološku ambulantu i na sistematskom pregledu mi je stomatolog savetovao da uradim most i ako mi nedostaje samo jedan zub (gornja šestica).Meni se to ne čini baš logičnim, naročito pošto se ne vidi kad se smejem a i ne smeta mi pri jelu jer sam se navikao.Šta mi vi savetujete ?

DR GLENDŽA : Obavezno treba uraditi most.Naime, posledice nedostatka zuba (pa makar nedostajao i jedan jedini zub) su mnogobrojne: dolazi do istanjenja(atrofije) kosti što ima za posledicu deformacije na licu; dolazi do krivljenja i naginjanja zuba kako susednih, tako i zuba iz suprotne vilice; oštećuje se vilični zglob; nepravilno je žvakanje itd.Dakle, to što ste se vi navikli na patološko stanje je samo znak da ste stekli lošu naviku.Posledice brušenja zuba za most su minorne i potpuno prihvatljive u odnosu na posledice nedostatka zuba. [ pogledajte opširnije ]

                                                    

PITANJE : Nedostaje mi nekoliko zuba u gornjoj vilici i par zuba u donjoj vilici.Hoću da uradim veštačke zube ali neznam šta je bolje da se uradi most ili proteza ?

DR GLENDŽA : Postoje tačne indikacije kada treba uraditi most a kada protezu.Međutim postoji i određen broj slučajeva kada je moguće uraditi i most i protezu.U tom slučaju savetujem da se izradi most jer on ima mnogobrojne prednosti u odnosu na protezu: ne skida se, ne "žulja",lakše je privikavanje itd.Ja imam običaj da kažem mojim pacijentima da je most "Mercedes" a proteza je "Fića"(svakako ćemo se složiti da i Fića ima nekih prednosti u odnosu na Mercedes... )  
[pogledajte opširnije]

PITANJE : Koje plombe preporučujete bele ili amalgamske (sive) ?

DR GLENDŽA :Oko tog pitanja se stručnjaci spore već godinama.Jedni tvrde da su amalgamske plombe štetne jer je činjenica da sadrže živu, dok drugi tvrde da je ta živa na neki način "zarobljena", da se oslobađa u minimalnim količinama koje nisu štetne po zdravlje.Ja ću vam svoj stav iskazati kroz neosporne činjenice, pa vi sami donesite zaključak :
- amalgamske plombe sadrže živu a živa je jedna od najotrovnijih supstanci za čoveka
- u kojoj meri će se živa oslobađati iz plombe zavisi od mnogo faktora(da li je proizvođač ispoštovao standarde u proizvodnji, da li je stomatolog ispoštovao proceduru pri aplikaciji plombe itd..).Ali će se sigurno oslobađati.
- amalgamske plombe su metalne, a metal u kontaktu sa pljuvačkom u ustima stvara mikrostruje koje su štetne po zdravlje
- zabeleženi su mnogi slučajevi ozdravljenja nakon što je pacijent zamenio amalgamske plombe (izlečenje jajnika, ponovno nicanje kose koja je bila skoro u potpunosti opala, smanjenje bolova u zglobovima itd).
- Multipla Skleroza se pojavila u isto vreme kad i amalgamske plombe.Ta bolest je nepoznata u siromašnim zemljana u kojima se ne vrše stomatološke usluge.
- amalgamske plombe su estetski potpuno inferiorne u odnosu na bele plombe
- amalgamskim plombama se ne mogu postići tačkasti kontakti u okluziji koji su jako važni pri žvakanju hrane(lakše i brže se žvaće)
- najnovije generacije belih plombi imaju istu ili čak i veću čvrstinu od amalgamskih.Obratite pažnju na sledeće : sve ovo što smo izneli za bele plombe se odnosi samo na one najnovije generacije, dok one starijih datuma ne zadovoljavaju pomenute kriterijume.
    Ove činjenice su prihvaćene i od jedne i od druge grupe zagovornika.Nadam se da če vam olakšati donošenje odluke.[pogledajte opširnije ]

PITANJE : Koliko često treba skidati kamenac ?

DR GLENDŽA :Zubni kamenac je jedan od glavnih uzročnika parodontopatije(klimanje i ispadanje zuba),pa njegovom prisustvu u ustima treba posvetiti veliku pažnju.Koliko često treba skidati kamenac, zavisi prvenstveno od toga u kojoj meri se stvara..Pušači bi trebalo da skidaju češće od nepušača; osobe kojima se luči veća količina pljuvačke i čija pljuvačka ima određen sastav(koji pogoduje stvaranju kamenca) bi trebalo da skidaju češće od drugih.Dakle to je po prilično individualno ali ja preporučujem barem jednom do dva puta godišnje.

PITANJE : Dete mi je napunilo osam meseci a još nema ni jedan iznikao zub ?

DR GLENDŽA: To ne mora da predstavlja nikakav problem jer se kašnjenje i do šest meseci ne smatra patološkim.Nakon tog perioda bi trebalo potražiti uzroke koji mogu biti različiti: nedostatak klice zuba, trauma, mehanička prepreka nicanju,nasledni faktori itd.

PITANJE: Dete ima iskrivljene zube, isturene prema napred.Kada bi trebalo da počne da nosi aparat za ispravljanje zuba.PS. dete ima osam godina ?

DR GLENDŽA: Tačan početak terapije se može utvrditi jedino nakon pregleda deteta ali se u principu sa terapijama počinje u periodu mešovite denticije, oko desete godine života.

PITANJE : Da li zbog pokvarenih zuba može doći do oštećenja srca ili nekog drugog organa ?

DR GLENDŽA : Ljudski organizam treba posmatrati kao jednu celinu.Shodno tome "kvar" u jednom njegovom delu neminovno će dovesti do posledica u drugim delovima.Da zubi mogu izazvati obolenja drugih organa, znalo se još pre više hiljada godina.Naime, procesi u i oko zuba su uglavnom praćeni prisustvom bakterija.Te bakterije se postepeno oslobađaju, rasejavaju po organizmu i napadaju pojedine organe.Najčešće su ugroženi: srčani zalisci, krvni sudovi srca, zglobovi, jajnici, oči, kosa itd.Da je to uistinu tako potvrđuje činjenica da sa izlečenjem zuba nestaju simptomi na udaljenom organu. [pogledajte opsirnije ]

PITANJE : Pre izvesnog vremena sam stavio gornju totalnu i donju parcialnu protezu, ali nikako ne mogu da se naviknem na njih .Šta mi preporučujete da uradim ?

DR GLENDŽA : Prvo što treba da shvatite jeste da proteze ne nose desni već "psiha".To znači da je veoma značajno da se pripremite na psihološkom planu na nošenje proteza, da shvatite značaj koji one imaju po vaše zdravlje i da sebe ubedite u njihovu neophodnost.Pored toga savetujem da u prvim danima nošenja, govorite što je moguće više na glas, najbolje je da čitate neke novine.Preporučujem i da sisate tvrde bonbone ali nikako da ih grickate.Pored pomenutih mera veoma je značajno primeniti "trikove" u izradi proteze koji olakšavaju navikavanje.Mi sa velikim uspehom rešavamo postupak navikavanja.

PITANJE : Koja je razlika između zubara i stomatologa ?

DR GLENDŽA : Zubari više ne postoje, već oko 40 godina.Zubari su imali završenu višu školu (viša zubarska škola) u trajanju od dve godine.Oni su samo lečili zube i otuda i naziv zubar, koji se doduše i danas,sasvim neopravdano, koristi.Stomatolog je doktor, koji je završio medicinski fakultet sa smerom za stomatologiju ili stomatološki fakultet u trajanju od šest godina.Pored lečenja zuba, on se bavi i lečenjem desni, jezika, sinusa, viličnih zglobova, usana i sluzokože usne duplje.Sva ova tkiva zajedno čine tzv. stomatognati sistem, otuda i naziv stomatolog.

PITANJE : Kada bi deca trebala početi sa posetama stomatologu ?

DR GLENDŽA : Čim izniknu mlečni zubi trebalo bi početi sa kontrolama.Najbolje je dete dovesti još dok nema nikakvih problema sa zubima da mu se "kobajagi" nešto uradi.Tako se stiče poverenje koje je izuzetno važno, dete se navikava na stomatologa i uviđa da su posete stomatologu bezbolne.Suprotno, ako je njegov prvi susret sa stomatologom bolan (ako mu se bilo šta ozbiljno radi), on će stvoriti otpor prema stomatologu i može se desiti da stekne strah koji ga dugo neće napuštati.

PITANJE : Kako negovati zube u trudnoći ?

DR GLENDŽA : Period trudnoće zahteva posebnu negu zuba i usta.U trudnoći postoji izmenjeno i pojačano delovanje hormona kao i pojačana kiselost usne duplje.Usled toga zubi su podložni nastanku karijesa a desni nastanku upale (Gingivitis).Najizraženije promene na desnima nastaju 2-8 meseca trudnoće.Karakteristično je uvećanje desni koje je još poznato i kao "Tumor trudnoće"(javlja se u 10 % slučajeva).Zbog svega navedenog trebalo bi delovati preventivno i to na sledeći način : ukloniti kamenac i meke naslage, ispirati usta antiinflamatornim rastvorima,sanirati sve početne i sumnjive lezije zuba ,vršiti redovne kontrole.

PITANJE : Da li postoje promene u ustima kod obolelih od Side (AIDS) ?

DR GLENDŽA : Gotovo redovno se kod obolelih od Side javljaju patološke promene u ustima.Često se javlja maligna (zloćudna) tvorevina koje se zove Kaposijev sarkom.To je tumor crvenkasto plave boje i najčešće je lokalizovan na desnima, nepcu i jeziku.Pored ove promene kod obolelih od Aidsa se još mogu javiti Leukoplakia, Kandidijaza, Stomatitisi ,Kserostomia itd...ali za opširnija objašnjenja bi nam trebao mnogo veći prostor te ako ste zainteresovani rado ćemo vam izaći u susret u našoj ordinaciji.

Vrh strane

 
| o nama | usluge | edukacija | zanimljivosti |    
copyright© artmedical studio Glendza 2007 sva prava zadržana