DRUGI DEO

|N|  |O|  |P|  |R|  |S|  |T|  |F|  |H|  |C|

NAZAD NA PRVI DEO|N|

Neuralgija
Obolenje nerva praćeno bolovima izrazito visokog inteziteta koji se pružaju duž puta nerva.Razlikujemo dve vrste : tipična (idiopatska neuralgia), nepoznatog je uzroka, karaterišu je nepodnošljivo jaki bolovi koji se javljaju spontano ili na najmanji nadražaj (npr.pri umivanju, dodir kragne, smeh, pranje zuba itd.)a zatim nastaju bezbolni intervali koji mogu trajati duže ili kraće vreme.Ovi pacijenti su često skloni samoubistvu zbog bolova koji se često ne mogu podneti.Drugi tip je sekundarna neuralgija.Nju uzrokuju neiznikli zubi, neadekvatne proteze, traumatska okluzija itd.

Nerv igla
Instrument u obliku igle koji služi za odstranjivanje pulpe (živca) iz kanala korena zuba.Naziva se još i pulp ekstirpator.


|O|


Odontometria
Postupak određivanja dužine kanala korena (neophodno pri lečenju zuba ).Postoji više odontometrijskih metoda ali je jedna od najpouzdanijih ona koja se sprovodi pomoću Apex Lokatora.

Odontoblasti
Vezivne ćelije zubne pulpe.One svojim produžecima prožimaju dentin zuba.

Okluzija
Međusobni kontakt gornjih i donjih zuba u stanju mirovanja donje vilice.Donji zubi u odnosu na gornje mogu zauzeti brojne pozicije pa razlikujemo centralnu okluziju, distalnu okluziju, laterookluziju itd.

Okluzalna trauma
Oštećenje zubnih i okolozubnih tkiva koje nastaje kao posledica delovanja traumatskih sila na zube (nepravilan kontakt zuba, prerani kontakt pojedinih zuba, grickanje raznih predmeta itd.)

Ortodoncija
Grana stomatologije koja se bavi proučavanjem rasta i razvića orofacialnih struktura (zubi, gornja i donja vilica, vilični zglobovi itd.), kao i prevencijom i lečenjem poremećaja u njihovom razvoju.U ortodonciji se terapijske mere uglavnom sprovode pomoću mobilnih i fiksnih ortodontskih aparata.

Otisak
Reprodukcija struktura usne duplje u negativu pomoću otisnog materijala.Postoji veliki broj materijala za otiskivanje kao i veliki broj otisnih tehnika (anatomski otisak, funkcionalni otisak itd.)

Vrh strane

|P|

Palatum
Nepce.Razlikujemo Palatum Durum (tvrdo nepce) i Palatum Molle (meko nepce).

Parcialna proteza
Protetska nadoknada koja se izrađuje kod krezubosti (delimičnog gubitka zuba).Njome se nadoknađuju izgubljeni zubi , atrofirani delovi vilica i ponovo se uspostavljaju normalne funkcije stomatognatog sistema(normalizuje se žvakanje, gutanje, govor itd.).U globalu ih možemo podeliti na : akrilatna proteza ("plastična"), skeletirana ("metalna"), skeletirana sa atečmenima i valplast proteza.[ opširnije ]

Parodoncijum
Potporni aparat zuba koga čine nekoliko tkiva koja okružuju zub i koja ga učvrsćuju u viličnu kost.U sastav parodoncijuma ulaze : desni, korenski ligamenti koji povezuju koren sa zubnom čašicom i alveolarna kost (zubna čašica).

Parodontopatia
Obolenje parodoncijuma koje započinje dezintegracijom desni a završava se destrukcijom čitavog parodoncijuma.Bolest traje dugo (ima hroničan tok),u početku je bez simptoma ali se nakon izvesnog vremena javljaju : krvarenje iz desni, parodontalni džepovi, labavljenje zuba i na kraju ispadanje zuba. [ opširnije ]

Parodontalni džep
Patološka tvorevina koja nastaje produbljivanjem prostora između desni i zuba usled razaranja parodontalnih tkiva.To je najvažniji znak parodontopatije i specifičan je za ovo obolenje.

Parodontitis apikalis
Zapaljenski proces oko vrha korena zuba.Najčešće nastaje širenjem upale iz korena zuba ako se ovaj ne leči na vreme.Postoji akutni (praćen je jakim,konstantnim bolovima) i hronični parodontitis(povremeno se javljaju bolovi), lokalizovani i difuzni oblik.Ako se ne leči može dovesti do brojnih komplikacija (oštećenja sinusa, sepse itd.)

Pedodoncija
Dečija stomatologija

Periapikalan
Onaj koji je lokalizovan oko vrha korena zuba

Perikoronitis
Zapaljenje mekog tkiva oko krunice zuba prilikom nicanja zuba ili kod delimično izniklog zuba.U najvećem broju slučajeva se javlja kod nepotpuno izraslog donjeg umnjaka.Obolenje je praćeno bolovima, otokom i otežanim otvaranjem usta.

Periodontalni prostor
Prostor između korena zuba i alveolarne čašice koji ispunjavaju ligamenti (periodontalna membrana)

Periodontalna membrana
Grupa vlakana (ligamenata) koja je smeštena u periodontalni prostor i koja fiksira zub za zubnu čašicu.

Plak
Dentalni plak je bezbojna, meka naslaga koja se taloži na zubima ali i na protezama , mostovima i desnima.Osnovu za stvaranje plaka čini dentalna pelikula koja se obrazuje od pljuvačke.Formira se već nekoliko minuta posle pranja zuba i nastaje i kada se ne unosi hrana a ne samo za vreme i posle jela.Dentalni plak se formira tako što se u pelikulu natalože bakterije.Smatra se da u 1g plaka ima oko 220 biliona bakterija.Nastajanje dentalnog plaka pomažu : nepravilan oblik i položaj zuba, nedostatak zuba, uzimanje pretežno meke hrane, žvakanje samo jednom stranom vilice itd.Kada se u dentalni plak nataloži kalcijum iz pljuvačke nastaje zubni kamenac.Osnovni značaj plaka (kamenca) je u tome što je on uzročnik parodontopatije.

Pljuvačka
Pljuvačka ili saliva je mešavina sekreta pljuvačnih žlezda.Normalna, sveža pljuvačka je beličasta, penušava i viskozna tečnost bez ukusa.Za 24h izluči se oko 1litar pljuvačke.Glavni sastojak pljuvačke je voda (99%) a ostatak čine kalijum, natrijum, proteini i šećeri.Pljuvačka ima mnogobrojne funkcije : štiti usnu duplju od infekcije; pomaže u varenju i gutanju hrane; putem pljuvačke se iz organizma izlučuju neke štetne materije itd.

Pljuvačne žlezde
U usnoj duplji postoje tri para velikih pljuvačnih žlezda i veliki broj malih žlezda.Velike pljuvačne žlezde su Zaušna žlezda, Podvilična žlezda i Podjezična žlezda.Male pljuvačne žlezde su smeštene u obrazima, usnama, jeziku i nepcu.Sve one zajedno učestvuju u stvaranju i lučenju pljuvačke.

Poliranje zuba
Terapijska mera kojom se uklanjaju dentalni plak i druge meke naslage sa zuba (materija alba, naskage od ostataka hrane itd).Postupak se sprovodi u ordinaciji pomoću odgovarajućih četkica ili gumica na koje se nanose razne abrazivne paste.

Poluga
Instrument koji služi za vađenje zuba, vađenje korenova, odvajanje desni od vrata zuba itd.Postoji veliki broj različitih poluga : Krijerova poluga, Šlemerova poluga, Leklizova poluga itd

Premolar
Predkutnjak, četvrti zub od središnje linije.Razlikujemo prvi i drugi premolar.Predkutnjaka ima ukupno osam, po četiri u svakoj vilici.Najčešće imaju jedan ili dva korena.

Protetika
Grana stomatologije čiji je osnovni zadatak ponovno uspostavljanje zubnog niza koji je narušen gubitkom jednog ili većeg broja zuba.Protetska nadoknada ne nadoknađuje samo izgubljene zube već i delove desni i kosti kao i narušene funkcije (gutanje, žvakanje, govor, estetika itd).Protetika je i nauka i umetnost

Preventiva
Skup mera koje imaju za cilj da spreče nastanak bolesti odnosno da zaustave dalje napredovanje bolesti ukoliko se ona već pojavila.

Ptialismus
Povećano lučenje pljuvačke.Može biti samo propratna fiziološka pojava ( miris omiljenog jela, čvrsta i suva hrana itd) ili simptom nekog obolenja : akutni stomatitis, kožna obolenja, epilepsija, Parkinsonova bolest itd.Povećano lučenje pljuvačke ometa govor, dovodi do stvaranja fisura u uglovima usana, stvara se muka i gađenje u stomaku itd.

Pulpa
Zubna srž, u narodu poznata kao "živac" , smeštena je unutar zuba.Ona ispunjava kako krunicu tako i koren zuba.Sastoji se od živca, vezivnog tkiva i krvnih sudova.Njena osnovna uloga je da ishranjuje zub.

Pulpitis
Zapaljenje pulpe.Ako se zubni karies ne leči, on dalje napreduje i dovodi do zapaljenja pulpe zuba.Tada se počinju javljati i bolovi (inače karies sam po sebi ne boli).Postoje razni oblici pulpitisa : akutni pulpitisi (stalno je prisutan bol, javlja se obično noću i u obliku pulsiranja - akutni gnojni pulpitis ; ili je bol dominantniji danju u obliku probadanja -akutni serozni pulpitis) ; hronični pulpitisi ( bol se povremeno javlja, nije velikog inteziteta). Lečenje pulpitisa se u osnovi sastoji u odstranjivanju obolele pulpe (vađenje "živca" ) a zatim i njenom zamenom veštačkim materijalima (punjenje kanala).

Vrh strane

|R|

Radix relicta
Zaostao koren u gornjoj ili donjoj vilici.Najčešće se to dešava nakon vađenja zuba, kada se zalomi koren i ne izvadi se u toku intervencije, zatim kao posledica frakture zuba pri nekoj traumi itd.Ovakav koren je obično inficiran i predstavlja žarište za mnoga obolenja u organizmu.

Ragada
To je pukotina koja je najčešće lokalizovana u predelu ugla usana.Može biti lokalizovana i na sluzokoži usta.Može nastati kao posledica mehaničkog oštećenja sluznice, nekih kožnih bolesti itd.

Rendgenografija dentalna
Postupak prikazivanja zuba i drugih oralnih struktura na rtg filmu.Rtg snimanje zuba je nezaobilazna dijagnostička metoda.Postoji više tehnika snimanja ali se najčešće koriste retroalveolarno snimanje i OPT (Ortopantomografija - veliki snimak vilica, zuba i viličnih sinusa).

Reparatura proteze
Najprostije rečeno to je "popravka"proteze.Postoji reparatura protezne osnove (ako se polomila proteza), reparatura zuba u protezi (ukoliko je došlo do ispadanja zuba iz proteze, ili je izvađen neki zub iz vilice pa ga treba dodati u protezi) ili reparatura kukice.

Recept
Pismeno uputstvo koje lekar daje apotekaru za spravljanje i izdavanje leka.Reč potiče od latinske reči Praeceptum što znači propis

 

Vrh strane

|S|

Sinuzitis
Zapaljenje sinusa.Za stomatologiju je najznačajniji vilični (Makslirani sinus).U oko 20% slučajeva sinuzitis je posledica širenja infekcije sa korena zuba.Do zapaljenja sinusa može doći i prilikom vađenja zuba, ako su korenovi u bliskom odnosu sa sinusom ,narošito ako su bili inficirani .

Sinkopa
Prolazni gubitak svesti uzrokovan emotivnim stresom (najčešće strahom od stomatološke intervencije).Karakteriše se bledilom, hladnim znojenjem, usporenim pulsom, osećajem mučnine i gubitkom svesti.

Sialoadenitis
Zapaljenje pljuvačne žlezde.Ono može biti gnojno, virusno, degnerativno itd.U zavisnosti od vrste simptomi su različiti, ali u osnovi su prisutni : uvećanje pljuvačne žlezde, bol, smanjeno lučenje pljuvačke itd.

Skorbut
Obolenje koje nastaje nedostatkom vitamina C u organizmu.Promene u ustima se manifestuju u obliku malih krvarenja, otečenim i crvenim desnima a često je prisutan i neprijatan zadah iz usta.

Splint
Naprava ili materijalkoji se postavlja da bi se sprečili pokreti zuba ili vilica.Koristi se kod preloma vilica ili zuba a može biti napravljen od žice, kompozita, akrilata itd.

Stomatitis
Zapaljenje sluznice usta.

Sterilizacija
Postupak uništavanja svih vrsta i svih oblika mikroorganizama.U ordinaciji se sprovodi upotrebom suvog sterilizatora ili autoklava.

Stomatognati sistem
Sistem koga sačinjavaju : zubi gornje i donje vilice, potporni aparat zuba (desni, ligamenti, zubna čašica), sluzokoža usta, jezik, nepce, vilični sinusi, vilični zglobovi i usne.Pomenuti organi predstavljaju polje delovanja stomatologa odakle i potiče termin stomatolog-lekar stomatognatog sistema.

Vrh strane

|T|

Tablete
Oblik leka koji se izrađuje kompresijom praškova.Tablete sa produženim delovanjem se nazivaju durete, durule, retard tablete itd.

Temporo-mandibularni zglob
Vilični zglob.Pomoću njega se vrše kretnje donje vilice i to : kretnja prema napred (propulzija), kretnja prema nazad (retropulzija),kretnja u stranu (lateropulzija), otvaranje i zatvaranje usta.Vilični zglob je u tesnoj vezi sa zubima pa nedostatak zuba ili njihov nepravilan položaj mogu uzrokovati oštećenje zgloba.

Torus palatinus
Koštano izbočenje na tvrdom nepcu

Traumatska okluzija
Prerani kontakt jednog ili više zuba (pre kontakta sa ostalim zubima).Dovodi do oštećenja parodoncijuma, mišića za žvakanje i viličnog zgloba.

Trizmus
Nemogućnost otvaranja usta usled grča mišića vilica.Otežano otvaranje usta može biti delimično ili potpuno, i najčešće je privremeno.Trizmus je najčešće fiziološki, odbrambeni refleks ali se može javiti i kao posledica : tetanusa, histerije, upale donjih kutnjaka, otežanog nicanja zuba.Takođe može nastati i probodom mišića od strane igle prilikom davanja anestezije.

Turbina
Nasadni instrument na stomatološkoj stolici.Visokoturažna bušičica (preko 100 000 obrtaja u minuti)koja se koristi za brušenje zuba i preparaciju kaviteta.

Vrh strane

|F|

Fetor ex ore
Neprijatan zadah iz usta.On može nastati zbog kvarnih zuba, parodontopatie, zaostalih korenova, kamenca ali i zbog obolenja pluća i digestivnog trakta.

Fisura
Pukotina, žleb na griznoj površini bočnih zuba.Veoma često je mesto nastanka karijesa.

Fistula
Kanal koji spaja patološko tkivo sa spoljašnjom sredinom.Npr.iz gnojnog procesa oko vrha korena se često obrazuje fistula koja se otvara kroz desni.Fistula može biti intraoralna, u ustima ili ekstraoralna, ona koja se otvara kroz kožu.

Frenulum
Resica koja spaja usnu sa desnima ili jezik sa podom usta.

Fokus
Žarište koje se nalazi u ustima.To može biti neka cista, zapaljenje oko vrha korena, zaostao koren, neizrastao zub itd.Žarište deluje na udaljene organe (oči, koža, zglobovi, srce itd) i dovodi do njihovog oštećenja.Sa uklanjanjem žarišta dolazi do iscelenja udaljenog organa.[ opsirnije ]

Fraktura
Prelom.Fraktura dentis (prelom zuba), Fraktura mandibule (prelom donje vilice) itd.

Vrh strane

|H|

Heilitis
Zapaljenje usana

Hemoragia
Krvarenje, isticanje krvi iz krvnog suda.Postoji arterijsko krvarenje gde krv ističe ritmički, sinhrono sa otkucajima srca, i vensko krvarenje.

Hemostaza
Skup mera koje se primenjuju za zaustavljanje krvarenja.Najčešće se koriste sledeće metode : površinska tamponada (sprovodi se pomoću gaze, kada pacijent zagrize gazu), duboka tamponada(slaganjem jodoform gaze u ranu), primena raznih preparata (želatinski preparati, cinkoksid eugenol itd).

Hiperemia pulpe
Reverzibilni poremećaj, tj.reakcija pulpe na spoljni nadražaj (karies, trauma, abrazija zuba itd.)To je poslednja reakcija pulpe pred zapaljenje.Manifestuje se bolovima koji traju dok traje i sam nadražaj (obično nekoliko sedkundi), i kad prođe dejstvo nadražaja prestaju i bolovi.

 

|C|

Cement korena
Cement pokriva dentin zuba u predelu korena.Sastoji se od koštane supstance sa bezbroj kanalića.To je mineralizovano vezivno tkivo koga čine kolagena vlakna.Uloga cementa je da se na njemu pričvrste periodontalna vlakna (vlakna koja se pružaju od korena do zubne čašice) te se na taj način učvrsćuje zub u alveoli.

Cement materijal
Materijal koji se koristi za nadoknadu oštećenih zubnih krunica i za fiksiranje (cementiranje) stomatoloških nadoknada u ustima pacijenta.Postoji veliki broj cemenata koji se koriste u stomatologiji (cementi na bazi cink oksida, cink fosfata, glas jonomer cementi itd.)

Cista
Patološka šupljina u kosti ili mekom tkivu, okružena membranom i ispunjena tečnošću.Ciste su često lokalizovane u predelu vrha korena zuba (radikularne ciste), zatim mogu nastati kao posledica traume, nasledstva itd.

Vrh Strane

 
| o nama | usluge | edukacija | zanimljivosti |    
copyright© artmedical studio Glendza 2007 sva prava zadržana